Salata Batavia di Parigi – Seme 2g
Salata Batavia di Parigi je italijanska, srednje rana sorta, savršena za početnike u kućnom gajenju. Formira čvrste, okrugle glavice (do 300 g) sa hrskavim, svetlozelenim listovima blago nazubljenih ivica, bogatim vitaminima, kalijumom i hlorofilom. Idealna za sveže salate, pomaže probavu i smiruje nesanicu. Pakovanje od 2g sadrži oko 1600-2400 semena, dovoljno za 1-1.5 m² bašte ili više saksija.
Karakteristike sorte
- Vreme rasta: 45-70 dana, pogodna za prolećnu, letnju i jesenju setvu.
- Glavica: Krupna, gusto umotana, otporna na visoke temperature.
- Listovi: Svetlozeleni, hrskavi, odlični za salate.
- Otpornost: Dobro podnosi toplotu i ne ide lako u cvet.
- Upotreba: Sveža potrošnja, pogodna za dijabetičare i osobe sa poremećajima metabolizma.
Uputstvo za sadnju (za početnike)
- Kada saditi: Sejte od februara do jula za berbu od maja do oktobra. Najbolje u proleće (mart-april) ili jesen (avgust).
- Priprema zemlje: Odaberite sunčano ili polusenovito mesto sa rahlim, plodnim zemljištem. Za saksije (dubine min. 20 cm), koristite supstrat za povrće.
- Setva: Semena posadite na dubinu 0.5-1 cm, sa razmakom 25-30 cm između biljaka i 30 cm između redova. U saksiji rasporedite 3-5 semena. Pomešajte seme sa peskom za ravnomernu setvu.
- Zalivanje: Održavajte zemlju vlažnom, zalivajte 2-3 puta dnevno leti, 3-4 puta nedeljno jesen/zimi. Izbegavajte sušu.
- Nega: Proredite biljke na 25-30 cm kada imaju 4-5 listova. Koristite malč za vlažnost i uklanjajte korov.
- Berba: Berite 45-70 dana nakon setve, kada su glavice čvrste. Secite pri dnu ujutru za svežinu.
Korisni saveti za početnike
- Potopite seme u mlaku vodu 12 sati pre setve za brže klijanje (5-10 dana).
- Sejte svakih 2 nedelje za stalnu berbu.
- Gajite uz mrkvu ili luk za prirodnu zaštitu od štetočina.
- U saksijama na balkonu, osigurajte dobru drenažu i 6 sati sunca.
- Čuvajte glavice u frižideru u vlažnoj krpi do 5-7 dana.
Zašto izabrati Salatu Batavia di Parigi?
Ova sorta je odlična za kućne bašte i balkone zbog lakog uzgoja, otpornosti na toplotu i ukusnih, hrskavih listova. Uz minimalan trud, uživaćete u svežim, zdravim salatama tokom cele sezone!