Mikrobilje Rotkva Japanska – Seme 200g
Mikrobilje Rotkva Japanska (Raphanus sativus var. longipinnatus) je jednogodišnja biljka čiji hrskavi izdanci sa pikantnim, blago ljutkastim ukusom obogaćuju salate, sendviče, priloge i azijska jela. Ovo organsko seme daje tamnozeleno lišće sa crvenkastim ili belim stabljikama, spremno za berbu za samo 6-8 dana. Idealno za uzgoj u koritima sa malim otvorima, mrežastim koritima ili prostranim koritima na policama, ovo mikrobilje je lako za gajenje i savršeno za početnike. Bogato je vitaminima A, C, E, K, antioksidantima i mineralima poput kalijuma, kalcijuma i gvožđa. Pakovanje od 200g sadrži oko 20.000-25.000 semena, dovoljno za više setvi u koritima.
Karakteristike sorte
- Vreme berbe: 6-8 dana nakon setve, kada izdanci dostignu 4-6 cm.
- Izdanci: Tamnozeleni listovi, crvenkaste ili bele stabljike, pikantnog i ljutkastog ukusa.
- Visina biljke: 4-6 cm u fazi mikrobilja, pogodna za gustu setvu.
- Otpornost: Zahteva vlažno tlo i dobru svetlost, otporna na blagu sušu, osetljiva na prekomernu vlagu.
- Upotreba: Salate, sendviči, prilozi, azijska jela, dekoracija; bogata vitaminima i antioksidantima.
Uputstvo za sadnju (za početnike)
- Kada saditi: Sejte tokom cele godine u zatvorenom prostoru na policama, idealno na temperaturi 18-22°C, uz LED barove za optimalno osvetljenje.
- Priprema podloge: Koristite korita sa malim otvorima, mrežasta korita ili prostrana korita. Napunite korito supstratom (kokosova vlakna, treset ili organska zemlja) u sloju od 1-2 cm. Za bolju drenažu, koristite korita sa malim otvorima ili mrežasta korita ispod standardnih korita.
- Setva: Potopite seme u mlaku vodu 4-6 sati pre setve. Raspršite 15-20 g semena ravnomerno po vlažnom supstratu, lagano pritisnite i poprskajte vodom. Pokrijte korito tamnim poklopcem ili krpom 2-3 dana dok seme ne proklija.
- Zalivanje: Prskajte supstrat 1-2 puta dnevno da ostane vlažan, ali ne natopljen. Nakon otkrivanja, postavite korito na police ispod LED barova za 12-16 sati svetlosti dnevno.
- Nega: Otklonite poklopac kada izdanci počnu da klijaju (2-3 dana). Održavajte temperaturu 18-22°C i vlažnost vazduha 50-70%. Berite makazama kada izdanci dostignu 4-6 cm, najbolje rano ujutru za svežinu. Operite i osušite pre konzumacije.
- Berba: Berite izdanke nakon 6-8 dana, sekući iznad supstrata. Konzumirajte odmah za najbolji ukus ili čuvajte u frižideru do 3 dana.
Korisni saveti za početnike
- Operite seme pre setve kako biste sprečili plesan; koristite čistu vodu sa pH 5.5-6.5.
- Za stalnu berbu, sejte novo seme svakih 5-7 dana u novo korito, koristeći čvrsta ili mrežasta korita za višekratnu upotrebu.
- Postavite više korita na police i koristite LED barove za ujednačeno osvetljenje; rotirajte korita ako je svetlost jednostrana.
- Izbegavajte prekomerno zalivanje; korita sa malim otvorima ili mrežasta korita pomažu u sprečavanju viška vode.
- Dodajte izdanke u jela na kraju pripreme kako biste očuvali njihov pikantni ukus i hrskavu teksturu.
Zašto izabrati Mikrobilje Rotkva Japanska?
Mikrobilje Rotkva Japanska donosi pikantan ukus i izuzetnu hranljivu vrednost u svaku kuhinju. Sa visokim sadržajem vitamina, minerala i antioksidanata, ovo mikrobilje je lako za uzgoj uz korita sa malim otvorima ili prostrana korita na policama pod LED barovima. Savršeno za početnike, idealno za salate, priloge ili azijska jela, japanska rotkva obezbeđuje svežinu i zdravlje iz vašeg doma!