Mikrobilje Mungo Pasulj – Seme 200g
Mikrobilje Mungo Pasulj (Vigna radiata) je jednogodišnja biljka čiji hrskavi, orašasti izdanci donose svež ukus i zdravlje u salate, sendviče, čorbe i azijska jela. Ovo organsko seme daje tamnozeleno lišće sa crvenkastim stabljikama, spremno za berbu za samo 8-12 dana. Idealno za uzgoj u koritima sa malim otvorima, mrežastim koritima ili prostranim koritima na policama, ovo mikrobilje je lako za gajenje i savršeno za početnike. Bogato je antioksidantima, vitaminima A, C, E i B grupe, te mineralima poput kalijuma, fosfora i gvožđa. Pakovanje od 200g sadrži oko 4000-5000 semena, dovoljno za više setvi u koritima dimenzija 58×38 cm.
Karakteristike sorte
- Vreme berbe: 8-12 dana nakon setve, kada izdanci dostignu 5-10 cm.
- Izdanci: Tamnozeleni listovi, crvenkaste stabljike, hrskave teksture, orašastog ukusa sa blagom gorčinom.
- Visina biljke: 5-10 cm u fazi mikrobilja, pogodna za gustu setvu.
- Otpornost: Otporna na blagu sušu, zahteva vlažno tlo i dobru svetlost tokom rasta.
- Upotreba: Salate, sendviče, čorbe, azijska jela, dekoracija; bogata vitaminima i mineralima.
Uputstvo za sadnju (za početnike)
- Kada saditi: Sejte tokom cele godine u zatvorenom prostoru na policama, idealno na temperaturi 18-23°C, uz LED barove za optimalno osvetljenje.
- Priprema podloge: Koristite korita sa malim otvorima, mrežasta korita ili prostrana korita. Napunite korito supstratom (kokosova vlakna, treset ili organska zemlja) u sloju od 1-2 cm. Za bolju drenažu, koristite korita sa malim otvorima ili mrežasta korita ispod standardnih korita.
- Setva: Potopite seme u hladnu vodu 4-6 sati pre setve. Raspršite 20-30 g semena ravnomerno po vlažnom supstratu, lagano pritisnite i poprskajte vodom. Pokrijte korito tamnim poklopcem ili krpom 3-4 dana dok seme ne proklija.
- Zalivanje: Prskajte supstrat 1-2 puta dnevno da ostane vlažan, ali ne natopljen. Nakon otkrivanja, postavite korito na police ispod LED barova za 12-16 sati svetlosti dnevno.
- Nega: Otklonite poklopac kada izdanci počnu da klijaju (4-7 dana). Održavajte temperaturu 18-27°C i vlažnost vazduha 50-70%. Berite makazama kada izdanci dostignu 5-10 cm, najbolje rano ujutru za svežinu. Operite i osušite pre konzumacije.
- Berba: Berite izdanke nakon 8-12 dana, sekući iznad supstrata. Konzumirajte odmah za najbolji ukus ili čuvajte u frižideru do 3 dana.
Korisni saveti za početnike
- Operite seme pre setve kako biste sprečili plesan; koristite čistu vodu sa pH 5.5-6.5.
- Za stalnu berbu, sejte novo seme svakih 7-10 dana u novo korito, koristeći čvrsta ili mrežasta korita za višekratnu upotrebu.
- Postavite više korita na police i koristite LED barove za ujednačeno osvetljenje; rotirajte korita ako je svetlost jednostrana.
- Izbegavajte prekomerno zalivanje; korita sa malim otvorima ili mrežasta korita pomažu u sprečavanju viška vode.
- Ako termički obrađujete izdanke, dodajte začine poput nane ili kima za bolju svarljivost.
Zašto izabrati Mikrobilje Mungo Pasulj?
Mikrobilje Mungo Pasulj donosi hrskav ukus i izuzetnu hranljivu vrednost u svaku kuhinju. Sa visokim sadržajem vitamina, minerala i antioksidanata, ovo mikrobilje je lako za uzgoj uz korita sa malim otvorima ili prostrana korita na policama pod LED barovima. Savršeno za početnike, idealno za salate, priloge ili azijska jela, mungo pasulj obezbeđuje svežinu i zdravlje iz vašeg doma!