Kompanija Milwaukee je poizvođač široke palete profesionalnih mernih instrumenata za merenje i kontrolu pH vrednosti, Električnog konduktiviteta, Saliniteta, Rastvorenog kiseonika, Temperature, Zamućenosti tečnosti, Hlora, Amonijaka, parametara kvaliteta vina i td. Bitno je naglasiti da su Milwaukee instrumenti nezamenljivi svuda gde je potrebno izmeriti kvalitet vode: U laboratorijama, bazenima, akvarijumima, hidroponskim sistemima, u prehrambenoj industriji, u zaštiti životne sredine, u obrazovnim ustanovama, pri prečišćavanju otpadnih voda, u biotehnologiji i farmaceutskoj industriji, hemijskoj industriji, poljoprivredi, i td.
Usled potrebe tržišta za kvalitetnim multimetrima Milwaukee instrumenti su razvili čitav niz proizvoda koji uspešno mere jedan ili više parametara. Kombinacija dva ili više parametara koji se mogu izmeriti jednim meračem znatno utiče na vreme merenja, a nije potrebno naglasiti koliko utiče na uštedu novca jer nije potrebno izdvojiti novac za više od jednog merača.
Upravo zbog široke palete merača, od osnovnih ručnih merača, do profesionalne laboratorijske opreme kompanija Milwaukee instrumenti poseduje reputaciju pouzdanosti i tačnosti merača. Svi merači dolaze sa sondom i zaštitom za sondu i odmah su spremni za upotrebu.Kompletnu ponudu Milwaukee instrumenata možete nabaviti putem naše kompanije jer smo zvanični zastupnici Milwaukee instruments kompanije za Srbiju.
Mi 455 predstavlja mikroprocesorski uređaj za mini titraciju kojom se određuje titratibilna ukupna kiselost u procesu pravljenja vina. Uređaj direktno očitava vrednosti u g/L vinske kiseline u rasponu od 0,0 – 25,0 g/L.
Instrument funkcioniše po reprogramiranoj analitčkoj metodi za određivanje titratibilne ukupne kiselosti u uzorku vina. Titratibilna kiselost poznata i pod nazivom “TA” i ponekad ukupna kiselost, predstavlja sumu svih vezanih i isparljivih kiselina prisutnih u vinu. One su određene hemijskim procesom titracije. Titratibilna kiselina je uglavnom opisana u terminu vinska kiselina, iako su tu uključene i druge zastupljene kiseline. Titratibilna kiselina se najčešće predstavlja u procentima (%) ili g/L. Na primer, 0,7% titrativne kiselosti je isto što i 7 g/L titrativne kiselosti.
Kiselina u vinu uzrokuje lošu fermentaciju, dok višak kiseline uzrokuje neprijatan ukus vina što rezultira lošim ukupnim kvalitetom finalnog proizvoda. Neke kiseline su neopodne za fermentaciju, i čak četvrtina od ukupne početne kiseline će se utrošiti na kvasac u procesu fermentacije te je neophodno dobro poznavati ukupnu titrativnu kiselost kako bi se osigurao izuzetan finalni proizvod.
NAČIN PRIMENE
Osnovne instrukcije u pripremi instrumenta za merenje i kalibraciju:
1: Postaviti instrument (Titrator) na ravnu podlogu i ne izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti;
2: Titrator priključiti preko kabla sa šuko prikljčkom na izvor napajanja. Za sliku povezivanja, pogledati nalepnicu na poleđini uređaja;
3: Mikrokapilarno crevo povezati na peristaličnu pumpu koja se nalazi na poleđini titratora;
4: Bočicu sa reagensom staviti u otvor na vrhu titratora koji se nalazi iza displeja merača;
5: Skinuti čep sa bočice, i na bočicu postaviti čep sa mikrokapilarnim crevom koje je na svom središnjem delu (između dva središnja crna konektora) postavljno na peristaličnu pumpu;
6: Merač uključiti na dugme ON, i ekran će se uključiti.
Kalibracija peristalične pumpe uređaja:
1: Koristeći automatsku pipetu od 2000 µL, odmeriti 2 µL rastvora Mi556-001 i sipati u plastičnu graduisanu čašicu od 50ml;
2: Staviti mali štapni mešač u čašicu, a čašicu postaviti u otvor na vrhu titratora koja se nalazi pored displeja;
3: Čašicu dopuniti sa dejonizovanom vodom do nivoa od 50ml;
4: Na postavljenu čašicu, staviti poklopac i zavrnuti okretom suprotno kretanju kazaljki na satu;
5: Skinuti čep sa pH elektrode, i kroz otvor držača čašice uroniti elektrodu u postavljenu čašicu od 50ml. Pobrinuti se da vrh elektrode ne dodiruje štapni plastični mešač u čašici;
6: Postaviti kraj dozirajućeg mikrokapilarnog creva u otvor na vrhu čašice od 50ml, i voditi računa da se ne bude uronjeno u uzorak;
7: Pritisnuti dugme CAL;
9: Pritisnuti PUMP;
10: Nakon završene kalibracije na ekranu će se pojaviti poruka “done”.
Kalibracija pH sonde:Kalibracija pH elektrode se vrši nakon svakog menjanja sonde!1: Uključiti merač na dugme ON;
2: U čašicu od 50 ml sipati 50ml rastvora pH 7.00 ili 8.20;
3: Ubaciti pH elektrodu u rastvor i pritisnuti CAL;
4: Nakon završene kalibracije na ekranu će se pojaviti poruka “done”.Postupak određivanja titratibilne kiselosti1: Koristeći automatsku pipetu od 2000 µL odmeriti 2 ml uzorka vina i sipati u plastičnu graduisanu čašicu od 50ml. Veoma je važno da se odmeri tačna količina, okruglo 2 ml uzorka;
2: Staviti mali štapni mešač u čašicu, a čašicu postaviti u otvor na vrhu titratora koja se nalazi pored displeja;
3: Čašicu dopuniti sa dejonizovanom vodom do nivoa od 50ml;
4: Novu čašicu od 20 ml napuniti sa 5 ml rastvora Mi555-004, i to dodati u čašicu od 100ml;
5: Na postavljenu čašicu, staviti poklopac i zavrnuti okretom suprotno kretanju kazaljki na satu;
6: Skinuti čep sa pH elektrode, i kroz otvor držača čašice uroniti elektrodu u postavljenu čašicu od 50ml. Pobrinuti se da vrh elektrode ne dodiruje štapni plastični mešač u čašici;
7: Postaviti kraj dozirajućeg mikrokapilarnog creva u otvor na vrhu čašice od 50ml, i voditi računa da se ne bude uronjeno u uzorak;
8: Pritisnuti dugme START/STOP i postupak titracije je pokrenut. Na jednom displeju će se pokazati simbol ” – – “, a na drugom pH 7.00 ili pH 8.20;
9: Nakon završene kalibracije na ekranu će se stabilizovati vrednost u g/L, koju je potrebno očitati.
KORISNI SAVETI
1: Prilikom merenja aparat ne izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti;
2: Postupak merenja uraditi odmah nakon uzorkovanja i pripreme vina za merenje;
3: Prilikom nekorišćenja apart odložiti na sigurno mesto.
SPECIFIKACIJE
1. Opseg merenja: 0 to 25 g/L titratibilne kselosti
2. Tačnost merenja: 5%
3. Rezolucija merenja: 0.1 g/L
4. pH Electroda: MA919B/1
5. Protok pumpe: 0.5 mL/min
6. Ambijentalni uslovi: 0 to 50 °C (32 to 122 °F) ; max 95% RH
7. Izvor napajanja: 220V/50Hz; 10VA
8. Dimenzije: 208 x 214 x 163 mm
PAKOVANJE SADRŽI
Standardni kalibracioni rastvor za titratibilnu kiselost
Titracioni rastvor
Rastvor za kalibraciju pH 7.01
Rastvor za kalibraciju pH 8.20
MA919B/1 pH elektroda
MA831R sonda za temperaturu
MA9011 rastvor KCl 230 ml za dopunu elektrode
2 x 50 ml čaše
Automatske pipete
1ml špric
Epruvete
Naponski kabl
Uputstvo za upotrebu