Kompanija Milwaukee je poizvođač široke palete profesionalnih mernih instrumenata za merenje i kontrolu pH vrednosti, Električnog konduktiviteta, Saliniteta, Rastvorenog kiseonika, Temperature, Zamućenosti tečnosti, Hlora, Amonijaka, parametara kvaliteta vina i td. Bitno je naglasiti da su Milwaukee instrumenti nezamenljivi svuda gde je potrebno izmeriti kvalitet vode: U laboratorijama, bazenima, akvarijumima, hidroponskim sistemima, u prehrambenoj industriji, u zaštiti životne sredine, u obrazovnim ustanovama, pri prečišćavanju otpadnih voda, u biotehnologiji i farmaceutskoj industriji, hemijskoj industriji, poljoprivredi, i td.
Usled potrebe tržišta za kvalitetnim multimetrima Milwaukee instrumenti su razvili čitav niz proizvoda koji uspešno mere jedan ili više parametara. Kombinacija dva ili više parametara koji se mogu izmeriti jednim meračem znatno utiče na vreme merenja, a nije potrebno naglasiti koliko utiče na uštedu novca jer nije potrebno izdvojiti novac za više od jednog merača.
Upravo zbog široke palete merača, od osnovnih ručnih merača, do profesionalne laboratorijske opreme kompanija Milwaukee instrumenti poseduje reputaciju pouzdanosti i tačnosti merača. Svi merači dolaze sa sondom i zaštitom za sondu i odmah su spremni za upotrebu.Kompletnu ponudu Milwaukee instrumenata možete nabaviti putem naše kompanije jer smo zvanični zastupnici Milwaukee instruments kompanije za Srbiju.
Mi 455 predstavlja mikroprocesorski uređaj za titraciju kojim se određuje slobodan i ukupni sumpor-dioksid u procesu pravljenja vina. Ovaj visokoprofesionalni titracioni uređaj će vam dati tačna očitavanja u rasponu od 0-400 ppm. Instrument dolazi sa reprogramiranom analitčkom metodom merenja za određivanje slobodnog i ukupnog sumpor-dioksida u uzorku vina. Tehnički, sulfidi su soli ili estri sulfatne kiseline, ali češće sumpor-dioksida (SO2). Sulfati su najefektivniji i naširoko korišćenji konzervans u proizvodnji vina te je njihovo određivanje jedna od bitnijih stvari u celom procesu proizvodnje vina vrhunskog kvaliteta. Sulfati konzerviraju i čuvaju vino od prerane oksidacije i mikroorganizama koji mogu štetno da utiču na vino, pa čak i da ga potpuno pokvare. SO2 takođe čuva svežinu vina, pomaže u održavanju boje vina i ima osnovnu ulogu u procesu starenja vina nakon prve godine.
Sulfati mogu biti vezani ili slobodni. Vezani sulfati se kombiniju sa aldehidnim jedinjenjima, najvažnijim za oksidaciju u vinima. Slobodni uglen-dioksid potiče od aktivnog SO2 i to je jedini SO2 koji pruža antiseptičnu i oksidativnu zaštitu vina. Mi 455 Milwaukee Merač ukupnog i slobodnog SO2 u Vinu isporučuje se sa: Kalibracionim rastvorom za SO2, Titracionim rastvorom za SO2, Baznim reagensom za ukupni SO2, Kiselim reagenskom za slobodni SO2, Stabilizatorom SO2, KCl rastvorom za ORP elektrode.
NAČIN PRIMENE
Osnovne instrukcije u pripremi instrumenta za merenje i kalibraciju:
1: Postaviti instrument (Titrator) na ravnu podlogu i ne izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti;
2: Titrator priključiti preko kabla sa šuko prikljčkom na izvor napajanja. Za sliku povezivanja, pogledati nalepnicu na poleđini uređaja;
3: Mikrokapilarno crevo povezati na peristaličnu pumpu koja se nalazi na poleđini titratora;
4: Bočicu sa reagensom staviti u otvor na vrhu titratora koji se nalazi iza displeja merača;
5: Skinuti čep sa bočice, i na bočicu postaviti čep sa mikrokapilarnim crevom koje je na svom središnjem delu (između dva središnja crna konektora) postavljno na peristaličnu pumpu;
6: Merač uključiti na dugme ON, i ekran će se uključiti.
Kalibracija peristalične pumpe uređaja:
1: Koristeći čistu pipeticu odmeriti 50 ml rastvora Mi555-001 i sipati u plastičnu graduisanu čašicu od 100ml;
2: Staviti mali štapni mešač u čašicu, a čašicu postaviti u otvor na vrhu titratora koja se nalazi pored displeja;
3: Čašicu od 20ml napuniti sa 5 ml rastvora Mi555-005, i to dodati u bočicu od 100 ml;
4: Na postavljenu čašicu, staviti poklopac i zavrnuti okretom suprotno kretanju kazaljki na satu;
5: Skinuti čep sa ORP elektrode, i kroz otvor držača čašice uroniti elektrodu u postavljenu čašicu od 100ml. Pobrinuti se da vrh elektrode ne dodiruje štapni plastični mešač u čašici;
6: Proveriti da li je titraciono sredstvo u mikrokapilarnom crevu. Ukoliko nije, uzeti vrh creva i staviti iznad neke prazne posude, ukljuliti pumpu na dugme PUMP, i sačekati da se crevo napuni;
7: U postavljenu čašicu sipati sadržaj kesice Mi555-006;
8: Pritisnuti dugme CAL;
9: Pritisnuti START/STOP;
10: Nakon završene kalibracije na ekranu će se pojaviti poruka “done”.
Postupak određivanja slobodnog SO2:1: Koristeći čistu pipeticu odmeriti 50 ml uzorka vina i sipati u plastičnu graduisanu čašicu od 100ml. Veoma je važno da se odmeri tačna količina, okruglo 50 ml uzorka;
2: Staviti mali štapni mešač u čašicu, a čašicu postaviti u otvor na vrhu titratora koja se nalazi pored displeja;
3: Čašicu od 20ml napuniti sa 5 ml rastvora Mi555-005, i to dodati u bočicu od 100 ml;
4: Na postavljenu čašicu, staviti poklopac i zavrnuti okretom suprotno kretanju kazaljki na satu;
5: Skinuti čep sa ORP elektrode, i kroz otvor držača čašice uroniti elektrodu u postavljenu čašicu od 100ml. Pobrinuti se da vrh elektrode ne dodiruje štapni plastični mešač u čašici;
6: Proveriti da li je titraciono sredstvo u mikrokapilarnom crevu. Ukoliko nije, uzeti vrh creva i staviti iznad neke prazne posude, ukljuliti pumpu na dugme PUMP, i sačekati da se crevo napuni. Vrh creva držati ispod niva pumpe kako bi se obezbedio i gravitacioni protok fluida. Potruditi se da u crevu ne budu mehurići vazduha;
7: U postavljenu čašicu sipati sadržaj kesice Mi555-006;
8: Pritisnuti dugme START/STOP kako bi se započelo da titracijom;
9: Nakon završene titracije na ekranu će se stabilizovati koju je potrebno očitati.Postupak određivanja ukupnog SO2:1: Koristeći čistu pipeticu odmeriti 50 ml uzorka vina i sipati u plastičnu graduisanu čašicu od 100ml. Veoma je važno da se odmeri tačna količina, okruglo 50 ml uzorka;
2: Staviti mali štapni mešač u čašicu, a čašicu postaviti u otvor na vrhu titratora koja se nalazi pored displeja;
3: Čašicu od 20ml napuniti sa 5 ml rastvora Mi555-003, i to dodati u bočicu od 100 ml. Promešati i sačekati 15 minuta;
4: Novu čašicu od 20 ml napuniti sa 5 ml rastvora Mi555-004, i to dodati u čašicu od 100ml;
5: Na postavljenu čašicu, staviti poklopac i zavrnuti okretom suprotno kretanju kazaljki na satu;
6: Skinuti čep sa ORP elektrode, i kroz otvor držača čašice uroniti elektrodu u postavljenu čašicu od 100ml. Pobrinuti se da vrh elektrode ne dodiruje štapni plastični mešač u čašici;
7: Proveriti da li je titraciono sredstvo u mikrokapilarnom crevu. Ukoliko nije, uzeti vrh creva i staviti iznad neke prazne posude, ukljuliti pumpu na dugme PUMP, i sačekati da se crevo napuni;
8: U postavljenu čašicu sipati sadržaj kesice Mi555-006;
9: Pritisnuti dugme START/STOP i postupak titracije je pokrenut;
10: Nakon završene kalibracije na ekranu će se stabilizovati vrednost koju je potrebno očitati.
KORISNI SAVETI
1: Prilikom merenja aparat ne izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti;
2: Postupak merenja uraditi odmah nakon uzorkovanja i pripreme vina za merenje;
3: Prilikom nekoriđšćenja apart odložiti na sigurno mesto.
SPECIFIKACIJE
1. Opseg merenja: 0 to 400 ppm SO2
2. Tačnost merenja: 5%
3. Rezolucija merenja: 1 ppm
4. ORP Electroda: MA924B/1
5. Protok pumpe: 0.5 mL/min
6. Ambijentalni uslovi: 0 to 50 °C (32 to 122 °F) ; max 95% RH
7. Izvor napajanja: 220V/50Hz; 10VA
8. Domenzije: 208 x 214 x 163 mm
PAKOVANJE SADRŽI
Kalibracioni rastvor za SO2
Titracion rastvor za SO2
Bazni reagens za ukupni SO2
Kiseli reagens za slobodni SO2
Stabilizator SO2
KCl rastvor za ORP elektrode
Čašiva 100ml x 2
Čašica 20 ml x 2
Pipetica