Kod penetrometara za voće iz serije GY postoje četiri modela: GY-1, GY-2, GY-3 i GY-4. Sva četiri modela su namenjena za ispitivanje tvrdoće različitih vrsta voća. Koji model će se koristiti za navedeno ispitivanje zavisi od tvrdoće ploda koja karakteriše određenu voćnu vrstu. GY-3 penetrometar se koristi za određivanje tvrdoće plodova kod jabuke, kruške i breskve, i to je zapravo model koji se na našim prostorima najviše koristi.
Pokazalo se da je tvrdoća ploda veoma dobar pokazatelj zrelosti voća od čega zavisi vreme berbe, dužina skladištenja, vrsta i dužina transporta, obrada, i td. Pravovremena berba je jedna od ključnih faza u bavljenju voćarstvom, a uz korišćenje penetrometara ove vrste eliminiše se mogućnost branja nezrelog ili prezrelog voća. Plodovi koji se beru pri optimalnoj zrelosti duže zadržavaju svoju tvrdoću, ne kvare se brzo prilikom skladištenja i/ili transporta, a kod prerade daju kvalitetnije finalne proizvode.
Penetrometar GY-3 koji možete pronaći u našem prodajnom asortimanu dolazi u malom metalnom koferu i idealan je za terensku upotrebu. Poseduje dve ubodnice: Ø 11mm za opsege merenja od 0.5 do 12 kg/cm2, i Ø 8mm za opsege merenja od 1 do 24 kg/cm2. Na uređaju postoje dve skale, spoljašnja i unutrašnja, sa različitim opsezima. Na spoljašnjoj skali (0.5-12 kg/cm2) vrše se očitavanja kod korišćenja ubodnice od 11mm, a na unutrašnjoj skali (1-24 kg/cm2) kod korišćenja ubodnice od 8mm. Merenje se vrši vrlo jednosatvno i brzo, tako da se na terenu za vrlo kratko vreme može izvršiti veliki broj merenja. Uz svaki kupljeni Penetrometar GY-3 dobija se kompletno uputstvo za upotrebu. Pored toga, stručni tim naše firme Vam stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja i savete.
NAČIN PRIMENE
1: U zavisnoti od vrste voća koja se ispituje bira se jedna od dve ubodnice koje se dobijaju u pakovanju;
2: Izabrana ubodnica se prišrafi na navoj koji se nalazi ispod merne skale uređaja;
3: Sledeći korak je ubadanje montirane ubodnice u plod koji se ispituje. Ubodnica se insertuje do graničnika;
4: Preporuka je da plod bude na ravnoj, tvrdoj podlozi, da se jednom rukom čvrsto drži da ne bi došlo do pomeranja, a drugom rukom da se insertuje ubodnica merača;
6: Nakon toga pogledati skalu uređaja i očitati vrednost do koje je doška metalna kazaljka;
7: Po završetku očitavanja, vratiti kazaljku na nulu, skinuti ubodnicu i odložiti merač u kutiju.
KORISNI SAVETI
1: Pobrinuti se da se za ispitivanu voćnu vrstu koristi odgovarajuća ubodnica;
2: Ubodnicu ubosti u plod što ravnije.
SPECIFIKACIJE
1. Opseg merenja za ubodnicu Ø 11mm: od 0.5 do 12 kg/cm2
2. Opseg merenja za ubodnicu Ø 8mm od 1 do 24 kg/cm2
3. Rezolucija merenja za sonda ø 11mm: 0.2
4. Rezolucija merenja za sonda ø 8mm: 0.1
5. Dimenzije (V x Š x D): 140 x 60 x 30 mm
PAKOVANJE SADRŽI
Merač
Dve ubodnice
Uputstvo za upotrebu