Refraktometar ATC 0-32 je optički merni instrument pomoću kojeg se vrši određivanje sadržaja šećera u grožđanom soku i različtiim voćnim sokovima. Najčešće se koristi za proveravanje zrelosti plodova na polju, što je od velike važnosti za utvrđivanje vremena berbe voća i grožđa. Ova vrsta terenskog merenja vrši se u cilju dobijanja kvalitetnih finalnih proizvoda (sokova, vina, sirupa, i sl.) ili svežih plodova.
Ovaj refraktometar se najčešće koristi u vinogradarstvu i voćarstvu. U povrarstvu je sadržaj šećera takođe važan parametar kvaliteta plodova, ali u praksi se refraktometri nažalost retko koriste u ovoj grani pojloprivrede.
NAČIN PRIMENE
1:Podići plastično okno sa prizme refraktometra i na staklenu površinu nakapati nekoliko kapi ispitivane supstance (grožđanog soka, voćnog soka, ili sl.);
2: Spustiti plastično okno na staklenu prizmu tako da ispod ne ostanu mehurići vazduha;
3: Okular refraktometra prisloniti na oko, gledati kroz okular u pravcu izvora svetlosti i okretanjem gume na okularu izoštriti sliku po potrebi;
4: Očitati vrednost predstavljenu na skali sa podeocima;
Skala je postavljena tako da se na njoj direktno očitava ugao prelamanja svetlosti (refrakcije) u vidu tamnog i svetlog polja. Presek između ova dva polja predstavlja količinu šećera u širi izraženu u procentima Brix-a;
5: Nakon obavljenog postupka merenja očistiti (obrisati) staklo sa prizme refraktometra i ostaviti nekoliko minuta da se staklo osuši;
POSTUPAK KALIBRACIJE
Kalibracija refraktometra se vrši na isti način kao i samo merenje sadržaja šećera, samo što se kod kalibracije stavlja nekoliko kapi destilovane vode na prizmu refraktometra, a vrednost na skali se podešava na nulu.
1:Podići plastično okno sa prizme refraktometra i nakapati nekoliko kapi destilovane vode;
2:Spustiti plastično okno na staklenu prizmu tako da ispod ne ostanu mehurići vazduha;
3:Na gornjem delu refraktometra nalazi se šrafčić zaštićen malim gumenim čepom koji je potrebno skinuti;
4:Okular refraktometra prisloniti na oko, pogledati kroz okular u pravcu izvora svetlosti, i proveriti da li je presek između dva polja na vrednosti nula (0);
5:Ukoliko očitavate vrednost 0 (nula), kalibracija nije potrebna, a ukoliko je vrednost viša od nule, potrebno je izvršiti kalibraciju merača;
6:Kalibracija se vrši korišćenje malog šrafcigera, tako što se šrafčić sa kojeg skinuta gumena zaštita okreće dok se na skali refraktometra vrednost očitavanja ne spusti do nule;
7:Nakon spuštanja vrednosti očitavanja na nulu, kalibracija je završena;
8:Nakon završene kalibracije, očistiti staklo sa prizme refraktometra i ostaviti nekoliko minuta da se osuši.
KORISNI SAVETI
1:Refraktometar 0-32 ATC vrednost sadržaja šećera pokazuje u jedinicama Brix-a, gde je 1 Brix = 1 g šećera/100 g rastvora, tj. 1 Brix = 1 5 šećera;
2:S obzirom na to da ovaj model refraktometra poseduje ATC (automatsku temperaturnu kompenzaciju), idealan je za terensku upotrebu gde temperature vazduha konstantno variraju;
3:Prilikom određivanja sadržaja šećera u grožđu ili voću, potrebno je ubrati polodove za analiziranje sa svih delova vinograda ili voćnjaka. Ukoliko je deo zasada na suncu a deo u hladu, obavezno izmemriti sadržaj šećera na oba mesta. Postoji mogućnost da će se jedan deo obrati ranije, a drugi kasnije. Isto tako, potrebno je odvojiti polodove sa nižeg i višeg dela stabla, te njih takođe ispitati posebno. Na ovaj način se dobija najvernija slika Vašeg zasada, ali iosećaj koji deo će se brati ranije/kasnije, i da li je potrebno sačekati još nekoliko dana zbog vremenskih uslova;
4: Prednost korišćenja ovakvih refraktometara je mogućnost direktnog očitavanja vrednosti sadržaja šećera na terenu, i mogućnost brzog određivanja većeg broja uzoraka.
Utvrđivanje vremena berbe: Da bi se utvrdilo kada je idealno vreme za berbu grožđa potrebno je poznavati i razlikovati tri faze ili vrste zrelosti grožđa: puna zrelost (nastupa kada prestane dotok šećera iz listova u bobice), fiziološka zrelost (zrelost semenke) i tehnološka zrelost (zavisi od smera proizvodnje).
Grožđe se najčešće bere onda kada dostigne punu zrelost. Ukoliko se grožđe obere pre pune zrelosti biće manje šećera u širi (i imaće više glukoze u odnosu na fruktozu), dok ukus i miris ne dolaze do izražaja. Ukoliko se pak obere u prezrelom stanju tada će biti bolji kvalitet ali će količinski biti znatno manje šire (udeo fruktoze je veći od glukoze).
SPECIFIKACIJE
1. Merni opseg: 0 -32 Brix
2. Rezolucija merenja: 0.2 Brix
3. Tačnost: 0.2 %
4. Radna temperatura: 20°C
PAKOVANJE SADRŽI
1: Kutiju za refraktometar
2: Bočicu sa destilovaniom vodom
3: Mali šrafcigera za kalibracju
4: Krpicu za čišćenje
5: Pipeticu za nakapavanje soka
6: Uputstvo za korišćenje