,

BioSupstrat (Coco Coir) Blok 75L

Šifra artikla/SKU: 1500
Availability:

Out of stock


Organski supstrat sastavljen od finog kokosovog treseta i kokosovih vlakana. Idealan je i veoma isplativ za uzgoj najrazličitijih vrsta biljaka. Jednostavnim dodavanjem vode rastvara se i postaje spreman za upotrebu.

1.488,00 DIN

Out of stock

BioSupstrat Coco Coir Blok je komercijalni naziv za proizvod od kokosovog treseta i predstavlja u potpunosti organski supstrat dobijen usitnjavanjem kokosove ljuske, odvajanjem kokosovih vlakana i sušenjem dobijenog treseta.  Coco Blok je kompresovan pod visokim pritiskom i dodavanjem vode postaje rastresit i spreman za setvu, sadnju ili mešanje sa drugim supstratima. Korišćenjem kokosovog treseta smanjuje se negativni uticaj supstrata na životnu sredinu, kao i prekomerna upotreba vode.

Kokosov Treset, u svetu poznat kao coco peat ili coco coir, predstavlja u potpunosti organski supstrat koj nije štetan po okruženje i koji je ustvari mešavina finog kokosovog treseta i kokosovih vlakana dobijenih ekstrakcijom iz kokosove ljuske. Ispitivanja su dokazala da je kokosov treset znatno efikasniji, ekonomičniji i dugotrajniji proizvod od ostalih supstrata. Pored toga,predstavlja i veoma dobru alternativu sto se tiče očuvanja okruženja i životne sredine jer dolazi iz prirodnih obnovljivih izvora.

Kokosov treset poseduje inzvanrednu moć upijanja,visok kapacitet zadržavanja vode (čak do 1000% ), što doprinosi tome da se nutritijenti znatno duže zadržavaju u zoni korena, a to podrazumeva i ređe zalivanje.
Kokosova vlakna unutar mešavine poboljšavaju odnos vazduha i vode što omogućava veću dostupnost kisenoika korenovom sistemu, a samim tim doprinose ranijem, bržem i snažnijem rastu korena što opet više nego pozitivno utiče na finalne prinose. Visoka apsorpcija vode bez gubitka aeracije doprinosi stabilnom nivou pH, tako da se i nutritijenti bolje usvajaju.

Ovaj organski materijal karakterišu veoma dobre osobine vezane za visoku poroznost, vazdušni kapacitet, visok kapacitet razmene katjona, slabije sleganje tokom proizvodnog ciklusa i izuzetno visok kapacitet držanja vode. Kokosov Treset se pokazao kao odličan supstrat i za mešanje sa bilo kojim drugim supstratima. Najtraženiji je kod uzgoja kultura bez zemlje u plastenicima i kod hidroponskog uzgajanja. Najčešće vrste pri čijem uzgoju se koristi su paradajz, paprika, krastavac itd.

Kokosov Treset se učestalo koristi u profesionalnim rasadnicima, hortikulturi, baštama tržnih centara, povrtarstvu, voćarstvu kao i u pripremi travnjaka i ostalih zelenih površina. Kokosov treset predstavlja neutralni supstrat koji nema nikakve hranljive elemente u sebi i zbog toga biljke koje se u njemu gaje moraju biti zalivane rastvorom vode i vodotopivih ili tečnih đubriva.

BioSupstrat je kompresovan i dodavanjem vode narasta i do 10 puta!

 

NAČIN PRIMENE

1: Coco Blok potopite u posudu sa vodom (20-35L) i sačekajte da upije određenu količinu vode
2: Rukom rastresite nerastvoren deo i sve čvrste delove Coco Bloka
3: Mešajte sve dok cela masa ne bude vlažna i mekana
4:Procedite sav višak vode i dobijeni treset ostavite da se prosuši nakon čega je spreman za upotrebu

KORISNI SAVETI

1. Ukoliko želite da omogućite veće zadržavanje vode kokosov treset pomešajte sa perlitom (20% ili više)
2. BioSupstrat koristi se prilikom uzgoja povrća i cveća i sve više menja klasične supstrate
3. Najpogodnije je koristiti prihranu specijalno formulisanu za uzgoj biljaka u kokosovom tresetu
4. Ukoliko želite da mešate kokosov treset sa zemljom najbolje je to raditi u odnosu 70:30 u korist zemlje
5. BioSupstrat koristi se veoma uspešno prilikom proizvodnje rasada jer je u njemu najlakše kotrolisati dozu prihrane

SPECIFIKACIJE

pH vrednost: 6.5-7.2 pH
Poroznost: 94-96% Vol.
Vazdušni kapacitet: 10-12% Vol.
Zapremina: 65-75L
Organska Materija: 85-90%
Sposobnost zadržavanja vode: 700-800%
Azot (N): 0,2%-0,5%
Fosfor (P2O5): 0,2%-0,5%
Kalijum (K2O): 0,2%-0,5%
Natrijum (NaCl): 0,5%
Težina: 4,5-5kg

PAKOVANJE SADRŽI

1 x BioSupstrat Coco Coir Blok 75L

SKU: 1500 Categories: ,
Weight 5 kg

You may also like…